Forklaring til barnet

Måske har du fundet vej til vores hjemmeside, fordi din mor eller far har talt om os. Ofte glemmer voksne der skal hjælpe familier, at give en forklaring til børnene. Vores forklaring til barnet er lavet til børn der vil vide mere om hvad vi laver i deres familier.

Hvem er vi?

Vi hedder Charlotte og Michael og har i mange år hjulpet børn og deres forældre med at få det bedre derhjemme. Vi lærer næsten altid nye familier at kende, fordi der er andre voksne, som er bange for, at børnene i en familie ikke har det godt.

Hvorfor kommer vi?

Når voksne bliver bange for at børn ikke har det godt, fortæller de til kommunen hvad de er bange for.

Det kan være de voksne er bange for at børnene bliver slået. At børnenes forældre råber eller slår hinanden. At mor og far eller andre voksne gør noget ved børnene, som er forbudt. Eller at børnene ikke får den mad, kærlighed og tryghed, som de har brug for.

I alle familier kan voksne være uvenner, kede af det, sure eller gøre ting som ikke er rare. I de fleste familier, bliver de voksne gode venner, glade og rare at være sammen med igen.

Men nogle familier bliver det ikke bedre. Det bliver værre og værre, fordi far og mor ikke kan løse problemerne selv.

Kommunen kan spørge Charlotte og Michael om de vil hjælpe. Måske fordi de er bange for, at mor og far gør ting, som man ikke må gøre ved børn. Eller som ikke er godt for børn.

Når Charlotte og Michael hjælper en familie er det altid noget de har aftalt med mor og far. I starten kan mor og far være lidt bange for om Charlotte og Michael kan hjælpe. Men fordi de rigtig gerne vil være gode forældre og passe godt på deres børn, siger de ja.

Skal børnene være med?

Forklaring til barnet

Børn ved meget om, hvad der kan blive bedre i deres familie. Derfor vil Charlotte og Michael høre hvad børnene mener, de voksne kan gøre, for at det bliver rart at være derhjemme. De tegner og taler med børnene og får gode ideer.

De taler også med mor og far og med andre voksne, som kender børnene og familien. Det kan være mormor, morfar, farmor, farfar, moster, faster, gode venner, naboer eller andre som kender børnene og familien. Alle de voksne mor, far og børnene vælger, skal hjælpe med at gøre det bedre derhjemme. De hjælper også mor og far med en forklaring til barnet.

Hvad skal de andre voksne?

Sammen med de voksne, som gerne vil hjælpe, laver mor og far en plan. Planen skal sørge for, at der er sikkert og rart for børnene derhjemme. Det kan være planen hjælper mor eller far med at passe godt på børnene, så de får mad, kram og kærlighed. Eller en plan der hjælper mor og far med at være uenige uden at råbe eller slå. Charlotte og Michael tager sig af lige netop de ting, som kommunen vil se mor og far gøre bedre.

De voksne holder møder med Charlotte og Michael. Til møderne kommer de voksne, som skal hjælpe børnene og din mor og far.

Til møderne bliver der talt om hvad mor og far gør derhjemme, som er godt for børnene. Hvad de gør på en ny måde, så de passer bedre på børnene. Hvordan børnene har det. Hvad mor og far kan gøre bedre. Om der er noget mor og far har brug for hjælp til. Børnene kan også være med til møderne, hvis de har lyst. De må gerne fortælle noget- men de behøver ikke at gøre det.

Forklaring til barnet

Charlotte og Michael kommer tit på besøg i familien og taler med børnene og mor og far om hvad der er blevet bedre for børnene og familien og hvad mor og far stadig har brug for at øve sig på.

Når mor og far øver sig i at gøre det bedre for børnene, hjælper andre voksne med at passe godt på børnene imens. Måske aftaler de voksne, at en person kommer og hjælper på særlige tidspunkter. Eller bor i huset, indtil det er blevet bedre.

Man må snakke om alt

I nogle af de familier Charlotte og Michael hjælper er der mange hemmeligheder og ting man ikke må snakke om. Når der er mange ting man ikke snakker om kan det være svært at forstå de voksne. Hvis børnene ikke ved hvad der er sket og hvad der skal ske i fremtiden, bliver de bange og usikre.

Forklaring til barnet

Charlotte og Michael hjælper Mor og far med at fortælle om de hemmelige ting og give en forklaring til børnene, så de kan blive trygge og rolige igen.

Det er en forklaring til barnet, hvor vi også tegner. Til sidst er der en bog med både ord og billeder. Nogle børn har fortalt os, at det er lidt ligesom et eventyr, hvor de er hovedpersonerne.

Hvor længe varer det?

Der er ikke længere brug for at Charlotte og Michael, når alle kan se at børnene har det godt og far og mor kan skabe et trygt og rart hjem.